Подели на:
Новости

1. децембар Светски дан борбе против сиде

Поводом обележавања 1. децембра Светског дана борбе против сиде Црвени крст Ивањица и Канцеларија за младе општине Ивањица у сарадњи са локалном самоуправом, Домом здравља , основним и средњим школама у петак 30. новембра са почетком у 13 часова организоваће штанд у центру града са циљем подизања свести локалног становништва, а посебно младих о овој опакој болести.
Овај дан у читавом свету обележава се од 1988. године. Тог дана се исказује подршка за људе који су ХИВ позитивни и чланове њихових породица.
Статистика говори да у свету тренутно живи око 14 милиона људи који не знају да су ХИВ позитивни, а тестирање је једини начин да се сазна да ли је неко заражен.
Данас је наука доста напредовала у терапији ХИВ-а и постоје закони који штите особе које живе са ХИВ-ом, али и упркос овоме, људи углавном не знају како да заштите себе и друге од ХИВ-а и стигма и дискриминација су остали реалност за многе људе који живе са ХИВ-ом. Светски дан борбе против сиде је важан да подсети јавност и владе да ХИВ није нестао – да постоји и даље витална потреба да се подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање.
Поред штанда на коме ће бити дељен материјал везан за начине заштите од заразе ХИВ вирусом и презерватива као једним од средстава заштите, у просторијама Клуба за младе са почетком у 18 часова биће организовано предавање на ову тему које ће држати представници патронажне службе Дома здравља Ивањица са којима ће млади едуковани волонтери Црвеног крста у наредним даним реализовати наведена предавања у свим одељењима првог разреда средње школе на територији наше општине, што ће бити још један од видова рада на превенцији, како ове, тако свих осталих полно-преносивих болести и инфекција.
Посебан допринос обележавању овог датума дали су ученици и наставници Техничке школе са представљањем ХИВ вируса и Сиде као болести на један креативан и занимљив начин кроз макете и анимације које ће ученицима ове установе бити представљени у оквиру предавања у понедељак 3. децембра које ће организовати Црвени крст Ивањица и Техничка школа уз подршку Дома здравља Ивањица.

Црвени крст Ивањица Канцеларија за младе општине Ивањица

Још објава