1. Децембар – Светски дан борбе против сиде

Аутор K Z M
2 године ago
120 Views

Поштовани,

Поводом обележавања 1. децембра Светског дана борбе против сиде Канцеларија за младе општине Ивањица у сарадњи са Црвеним крстом и удружењем „Пријатељи Ивањице“ у среду 01. децембра у са почетком у 12 часова је организовала штанд у центру града са циљем подизања свести локалног становништва, а посебно младих о овој опакој болести.

На штанду је дељен материјал везан за начине заштите од заразе ХИВ вирусом и презерватива као једним од средстава заштите. Овај дан у читавом свету обележава се од 1988. године. Тог дана се исказује подршка за људе који су ХИВ позитивни и чланове њихових породица.

Статистика говори да у свету тренутно живи око 14 милиона људи који не знају да су ХИВ позитивни, а тестирање је једини начин да се сазна да ли је неко заражен. Данас је наука доста напредовала у терапији ХИВ-а и постоје закони који штите особе које живе са ХИВ-ом, али и упркос овоме, људи углавном не знају како да заштите себе и друге од ХИВ-а и стигма и дискриминација су остали реалност за многе људе који живе са ХИВ-ом.

Светски дан борбе против сиде је важан да подсети јавност и владе да ХИВ није нестао – да постоји и даље витална потреба да се подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *